MÀSTER-CLASS

«Trans/fronteres i Diàleg de les disciplines »

Institut d’Estudis Catalans – Barcelona
30 i 31 de gener, 1 de febrer del 2019

DIPLOMÀCIA TERRITORIAL I COOPERACIÓ TERRITORIAL EUROPEA
DIÀLEG EUROMEDITERRANI

Diplomàcia Territorial i Innovació

La diplomàcia territorial esdevé igualment una eina pels ens públics de participar a la política europea. Al centre de la UE, aquests darrers practiquen una “petita” política estrangera que els permet traspassar la frontera nacional desenvolupant cooperacions interregionals, transfrontereres, transnacionals i macro-regionals. Aquesta diplomàcia territorial europea se suposa que contribueix a la posada en marxa de la política regional comuna. El rol de les regions dins la política regional va ser reforçat el 2007 quan la Comissió europea hi inscriu l’objectiu de cooperació territorial que guia a que les regions, a part de la seva “petita” política estrangera, contribueixin a la cohesió econòmica i social a Europea. Per altra banda, gràcies a l’Agrupació Europeu de Cooperació Territorial – AECT -, poden contractualitzar relacions exteriors amb els seus veïns europeus i posar en plaça estructures jurídiques transnacionals. La innovació és d’una importància capital per a aquests nous espais amb el fi de quedar-se dins la modernitat particularment per a tot tipus d’organismes, empreses i institucions que s’han d’adaptar i mostrar la seva capacitat d’innovació. 

Presentació

MÀSTER CLASS CONTEXT   Les Màster-Class van ser creades a partir del 2011. Es basen en un conjunt de preguntes relacionades amb els ensenyaments sobre "com fer", les "preguntes de sentit", el "per què?" de la cooperació que cada vegada més desafien els alumnes....

Programa

Dimecres 30 de gener del 2019, Sala Prat de la Riba  14H30: Acollida i Presentacions.  Moderadora : M. Camiade – Catedràtica – Institut d’Estudis Catalans (IEC), Delegada a Perpinyà Benvinguda de Sr. Joandomènec Ros, President de l'Institut d’Estudis Catalans (IEC)...

Síntesi

La Màster-Class « Trans/Fronterera i Diàleg de les disciplines  » En 2011-2012, docents-investigadors procedents de diferents disciplines (dret públic, dret internacional, geografia, economia, història, italià i català, ciències polítiques, tècniques) directors(as) de...

Estudiants i acompanyants

Estudiants BÁEZ CHRISTIAN UAB BOSCH NAVARRO NIL UAB HAN PEIYAO UAB JI JIAYUAN UAB PALOMEQUE KARO UAB OAUADAN OUDDANE UARDA UAB ROMERO MARCO UAB SUN CHUNNI UAB ZHICHEN WU UAB BILLET VALENTIN Université d'Artois BOULAOUI ASMAA Université d'Artois CALON MAXIME Université...

Participants

  - Bayó Enric, Cap del servei Innovació del departament Acció, Generalitat de Catalunya. - Becat Joan, Catedràtic emèrit UPVD, Perpinyà, membre de l’IEC, Barcelona - Bech Joaquim, Professor, Wirtschaftsförderung und Regionalökonomie, Hochschule, Kehl (Alemanya). -...

Presentacions

Presentacions

Dimecres 30 de gener del 2019 16H : 1a presentació dels treballs preparatoris per cada màster  Moderador: R. Botteghi - Eng. Territorial honorari-ex Prof. associat Universitat-ICM-Marsella 1/ Aix-Marseille-Université (AMU)-M2 DDTPMI "La innovació en favor del social"...

Balanç final

Balanç

La Màster-Class « Trans/Frontera i Diàleg de les disciplines »

Barcelona 30/31/01 i 01/02

 • Cada participant presenta les seves activitats, àmbits de recerca i d’interès
 • Tots els participants consideren que aquesta edició és un èxit (els participants van agrair als organitzadors) i aproven i donen suport al projecte per a organitzar una 8ena edició.
 • La pròxima edició se celebrarà a Marsella el dimecres 29, dijous 30 i divendres 31 de gener de 2020 (1)
 • Vista del nombre creixent d’universitats i màsters participants es compromet a fer evolucionar el format de l’esdeveniment per tal d’evitar dies massa ocupats (era encara el cas aquest any) i permetrà als estudiants de treballar en equip tant aviat com sigui possible (que més correspon a les seves expectatives).
 • Durant els intercanvis diverses propostes es van debatre:
 • Mantenir les presentacions preliminars per cada màster mitjançant sessions en paral·lel i per pols d’interès (a fí de deixar més intercanvis)
 • Començar des del primer dia els treballs en equip i sobre 2 dies.
 • Anticipar l’emergència d’un grup d’estudiants per a contribuir a l’animació i preguntes (grup Inter-màster?)
 • La 8ena edició participarà en la dinàmica de l’espai Euromediterrani: “Màster-Class de les 2 costes de la Mediterrània”. Es tindrà com a objectiu formar part de les principals iniciatives intergovernamentals (“Sommet des deux rives”) i regional (Mediterrània del futur).
 • L’associació de les universitats i d’estudiants de la costa sud es farà gradualment amb pragmatisme. La primera etapa tractarà d’acostar als socis de la costa sud que ja col·laboren amb els membres de la xarxa universitària actual de la Màster-Class (persones claus i contactes per altres edicions).
 • S’ha decidit de crear una plataforma digital per a l’intercanvi i el treball col·laboratiu desenvolupada des de l’IEC.la 8ena Master class. El seu director és el Dr. Josep Maria de Dios Marcer. Ens felicitem que sigui representada Catalunya.
 • El master d’estudis europeus de la UAB entra dins la xarxa i serà present a
 • Una invitació va ser adreçada als participants per participar les 2, 3 i 4 de desembre del 2019 a la “primera màster-class a l’actualitat per participar en 2, 3 i 4 de desembre de 2019 a la « First Master-Class in the East Africa » a Nairobi (Kenya). Una nota específica seguirà una nota específica.

 

Modalitats :

 • L’equip IEC-ICM (M. Camiade i R. Botteghi) renova els seus compromisos per a l’elaboració i implementació de l’edició de 8iéme.
 • L’equip procedirà a un pre-programa (amb variants) incorporant les propostes anteriors
 • La reunió de validació està prevista per dilluns 3 de juny a París (MOT) de 10h a 17h
 • (1) Gràcies, si us plau, confirmar el seu acord per aquestes dates i registrar-les en el calendari universitari de les seves formacions.

 

Lloc de cel·lebració

Institut d'Estudis Catalans

Imatges

Crèdits

Coproducció

Professors i estudiants de Màster 2 de les Universitats de:
Artois, Lyon 2, Montpellier 3, Nantes, Nice-Sophia-Antipolis, IFCT/Perpinyà, IEP /Strasbourg, AixMarsella-Université (AMU), Pisa, Hochschule – Kehl, UAB – Barcelona.

Concepció i realització

Institut Catòlic de la Mediterrània (ICM) – Marsella
Institut d’Estudis Catalans (IEC) – Barcelona

Associats

 Centre Nacional de la Funció Pública Territorial (CNFPT) – Marsella
Missió Operacional Transfronterera (MOT) – Paris – AVITEM (Agència de ciutats i territoris
Mediterranis) Marsella- Secretariat Social de Marsella (CCR) – Delegació interministerial
a la Mediterrània – Ministeri de l’Europa i dels Afers Estrangers* – Paris « Sommet des 2 rives »
Regió Sud (Provence-Alpes-Côte d’Azur)*